Виставка-перфоманс “Веселі глиноспіви”

«Веселі глиноспіви» – так називається виставка-перформанс у Національному заповіднику Софія Київська. Тут експонуються художні роботи вихованців Київського палацу дітей та юнацтва, що навчаються майстерності у гуртках «Кераміка та гончарство» і «Художня кераміка».

Особливість робіт, виконаних юними майстрами, в тому, що це функціональні музичні інструменти з глини, на яких можна відтворювати мелодію:африканський барабан уду-пот, глечики-самоспіви, маракаси, окаріни, дзвіночки.

Колись дитячі іграшки, виліплені з глини, мали захисне значення. В народі вірили, що свистіння відганяє від малечі злих духів. Вважалося, що свищики, які використовувались як магічні інструменти, викликали в літню спеку дощ та відлякували негаразди.

В руках вправного майстра глина починає співати. І це не лише поетична метафора. Юні майстри гуртка «Кераміка та гончарство» протягом року вивчали характер та  музичні властивості глини й тепер демонструють свої роботи на виставці-перформансі «ВЕСЕЛІ ГЛИНОСПІВИ» у Софії Київській. 

На виставці у галереї Хлібня представлені також майстерні мозаїчні роботи, створені вихованцями Київського Палацу дітей та юнацтва. Саме тут юні художники навчаються техніці створення зображень на твердій поверхні за допомогою кольорових фрагментів. 

Оранта, світоносна покровителька Києва, чиє мозаїчне зображення є найбільшим у Софійському Соборі, ніби благословляє наших вихованців, які опановують мистецтво художньої кераміки та гончарства, зберігаючи тисячолітні традиції свого народу.