Кілька порад від психологів-освітян педагогам позашкілля

🇺🇦🇺🇦🇺🇦Працюємо заради дітей. В такий важкий для України час педагоги позашкілля проводять онлайн заняття з дітьми.
Наше завдання – створити безпечний простір, у якому б дитина відчула підтримку, тому стабілізуємо та зміцнюємо впевненість і відчуття безпеки.
Кілька порад від психологів-освітян:
Турбуємось про себе і намагаємось не починати заняття без позитивного ресурсу.
Не можна використовувати в іграх чи під час занять метафори, малюнки літаків тощо. Це може травмувати дітей, які були під обстрілами. У роботі спираємося на образи дому, землі, веселки, води.
Навіть образ неба зараз не даватиме дітям стійкості – для багатьох це джерело небезпеки. Будь ласка, зважайте на це, плануючи свої зустрічі з дітьми.
Дозвольте дітям самим обирати форму заняття, не нав’язуючи тему, говоріть лише спокійною інтонацією
До того ж будьте уважні до звуків, що використовуються в супроводі.
Не пропонуємо дітям жодних зображень військової техніки. Приймається лише той варіант, коли вихованці самі хочуть намалювати, виліпити чи обговорити це.
Натомість працюємо над образами сили та стійкості й частіше заохочуємо дитину намалювати, зобразити те, що є її силою.
Пам’ятаємо, що ми проводимо зустрічі для того, щоби дати дітям стабільність у теперішній реальності, відволікати їх і розважати цікавими фактами, захопливими розповідями. Війну, танки, вибухи вони бачать у новинах, чують про це від батьків, рідних і близьких. Будь ласка, зважайте на це.
Для дитини, яка втратила близьких або будинок, абсолютно неприпустимі слова на кшталт “час лікує”, “у всьому є й хороший бік”, “подивися, який тут є хороший варіант для тебе”. Ці слова некоректні та неетичні.
Дітям важливо почути: “Те, що ти пережив – жахлива трагедія. Страшно і шкода, що тобі довелося через це пройти. Я захоплююсь твоїми мужністю та силою. Ти справляєшся, як справжній герой.”.
Якщо дитина починає говорити, що б вона не говорила – слухаємо й не перебиваємо! Підтримуємо: “Бачу, який ти сильний, і як ти справляєшся”.
Проте не давайте порад, поки вас не попросили про це.
Пам’ятайте: ваш настрій, ваша інтонація і ваші слова – запорука сили і впевненості дітей 🇺🇦🇺🇦🇺🇦