У Київському палаці дітей та юнацтва відбулось відкриття музейного простору #Українство_надихає.

Експозиція відображає ключові моменти державотворення України, споконвічну боротьбу українського народу за Свободу та Незалежність.

За словами директора КПДЮ Оксани Добровольської: «Національно-патріотичне виховання – це один із пріоритетних напрямів роботи закладу позашкільної освіти. Ми прагнемо не лише розкривати та підтримувати таланти юних киян, але й виховувати їх справжніми патріотами, які знають історію своєї держави, цінують подвиги тих, хто віддав життя за незалежність України»

Окремі стенди, створені за підтримки Національного військово-історичного музею України Міністерства оборони України та Центру досліджень воєнної історії ЗСУ, розповідають про Нестора Літописця, Революцію Гідності та подвиги Героїв Небесної Сотні, про героїзм захисників, які мужньо протистоять російській агресії сьогодні.

«Молодь має знати правду про неспровоковану російсько-українську війну, і ми повинні використовувати усі доступні комунікаційні канали, аби формувати у дітей та їхніх батьків реальне сприйняття дійсності», – переконаний директор Національного військово-історичного музею України МОУ Юрій Кошель.

У виставковому проєкті «Українство надихає» також розкривається бойовий шлях з’єднань Збройних Сил України, розповідається про історичних діячів, іменами яких названо військові частини.

Начальник Центру досліджень воєнної історії Збройних Сил України полковник Ігор Косяк підкреслив: «Існує нерозривний зв’язок поколінь борців за незалежність України: сучасне українське військо та герої минулого боролися за одні й ті ж ідеали».

На експозиції представлені архівні фотоматеріали КПДЮ, матеріали фольклорних експедицій КПДЮ, роботи вихованців гуртків образотворчого мистецтва, експонати періоду «Революції гідності» центру досліджень воєнної історії ЗСУ, фрагмент ікони Спасо-Преображенського Кафедрального Собору Одеси, який постраждав через масове бомбування у липні минулого року; картини художниці Аліни Соколовської (м. Київ).

На виставці демонструється мистецький проєкт, який створено педагогами Ruben Tolmachov й Альона Соловей та вихованцями Київського Палацу дітей та юнацтва, зокрема, відеопроєкт «Моє дитинство, вбите на війні», де хорові колективи Дівочий хор “Вогник” КПДЮ та Хорова капела хлопчиків та юнаків «Дзвіночок» виконують авторські акустичні версії естрадних та народних пісень. На експозиції також представлено проєкт #Щоденники_війни. (Не)дитячі історії», що створено вихованцями та педагогами Інформаційно-творчого агентства “ЮН-ПРЕС” під керівництвом Надії Іллюк.

За словами ініціатора музейного простору «Українство надихає», креативного продюсера КПДЮ Віктора Книша, «кожного з нас війна змусила переосмислити чимало речей, які здавалися б нам не настільки актуальними, а такими, що самі по собі зрозумілі. У першу чергу, це питання – хто ми, що нас об’єднує та чи щось залежить від нас у цьому скаженому вирі подій?»

Відповіді на ці та інші питання давали гості заходу: директорка київського музею воєнного дитинства (мережа музеїв з головним офісом у Боснії, Сараєво) Світлана Осипчук, Голова міжнародного діночого руху “За сімейні цінності” Наталя Федорчук, керівник ГО «Міжнародний клуб бізнесменів» Юрій Андросюк, програмний та грантовий фахівець Україно-данського Молодіжного Дому Юрій Весельський, батьки та вихованці КПДЮ.

Гостей привітали Народний художній колектив ансамбль бандуристів «Золоті струни», Народний художній колектив ансамбль сучасної хореографії «Фламінго», солісти гурту «Сонях», Заслужена артистка України Олена Білоконь.

Над створенням експозиції працювала авторська група педагогів Відділу візуального мистецтва КПДЮ: @Світлана Гардашук, Наталя Ключник та Надія Скалозуб.

«Музейний простір» Київського палацу дітей на юнацтва відкрито для відвідувачів до 29.02.24 року, за попереднім записом.

Телеканал Київ Департамент освіти і науки Києва Центр досліджень воєнної історії ЗСУ Національний військово-історичний музей України