Світова прем’єра ораторії «Татусева книга» відбудеться у Брюсселі за участі хорів Київського Палацу дітей та юнацтва «Вогник» та «Дзвіночок»

5 вересня 2023 року  вихованці Київського Палацу дітей та юнацтва, зокрема хорова капела «Дзвіночок» та дівочий хор «Вогник», візьмуть участь у світовій прем’єрі ораторії «Татусева книга» композитора Євгена Оркіна, яка відбудеться у Брюселі. 

В основу твору покладено тексти автора дитячих книжок, громадського діяча, Лауреата літературних премій Володимира Вакуленка, закатованого російськими окупантами. Тема проекту – доля дітей під час війни, зокрема  дітей з інвалідністю, розкрита через власні рефлексії автора, який виховував 14-річного сина з розладом аутичного спектра.

Ораторія написана для великого симфонічного оркестру та дитячого хору.

За словами художнього керівника Народної хорової капели хлопчиків та юнаків «Дзвіночок» Рубена Толмачова, «участь хорових колективів «Дзвіночок» та «Вогник» Київського Палацу дітей та юнацтва у заході світового рівня – це надзвичайна подія не лише для наших вихованців, але й для України. Доносити цивілізованому світу правду про страшну війну росії проти України – своєрідна місія справжніх митців, які здатні викликати сильні емоції професійним виконанням твору, що народжений війною…»

Бельгійський Центр мистецтв BOZAR запросив диригентку Оксану Линів та Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU організувати цю музичну подію міжнародного рівня на підтримку України у протистоянні  агресору.  

«Я вдячна нашим викладачам Рубену Толмачову, Олені Соловей, які в роботі з вихованцями хорових колективів демонструють надзвичайно високий рівеньпрофесіоналізму. Наші діти й викладачі достойно представляють Україну світовій спільноті, нам є чим пишатися і є, за що боротися», – підкреслила директор Київського Палацу дітей та юнацтва Оксана Добровольська.

Захід отримав офіційну підтримку Міністерства закордонних справ Бельгії та Посольства Німеччини в Брюсселі. Серед гостей концерту будуть представники міжнародних посольств в Брюсселі, члени Єврокомісії та Європарламенту, представники альянсу НАТО.